New Spaces and Community Impact

The opening of school this year introduced an exciting new space to the UPrep community: our transformed Commons. Construction that started last May reached its end just before Labor Day, thanks to the effort and organization of our staff, architect, and construction teams.

Four years ago, the school comprehensively reviewed the campus, created a list of remodel and new construction projects that would improve the student experience, and then rank ordered them. Transforming the Commons rose to the top of the list, because it met several goals.

  • Improve the character of the Commons
  • Use space more flexibly
  • Provide more space for a growing student body
  • Upgrade and grow the kitchen

We improved the character of the space in several ways. When you walk in, you immediately notice a full wall of windows looking onto the Picardo Patch, the original and largest community garden in Seattle. This view was previously restricted to offices located along this wall. The second big change is the lighting: brighter and whiter than other spaces. Finally, enlarging the Commons makes it possible to have many different kinds of furniture: four-tops, long tables, high seating, the above pictured “farm” table, and soft, casual seating.

We also designed the Commons for flexibility, so that the limited space we have can be used for different activities throughout the day. The large room, flexible seating, and versatile displays support hosting events here. The Commons Meeting Room (not pictured) has large, sliding, glass doors so that it can integrate with the Commons during meals and events and close for meetings and classes.

Some features in the new Commons got a big upgrade. The new bathroom block features individual, private, gender-neutral stalls. The kitchen is modern, well-sized, and thoughtfully laid out. The display screens are coordinated and controlled using Raspberry Pi devices and touch pads. Wireless network and video connectivity exists throughout.

Beyond the Commons, we also installed flexible partitions between two pairs of classrooms in another building. Along with the Commons meeting room, these allow us to try three different ways to create a double-sized classroom, to inform how we design such spaces in the future. Larger spaces are essential to support intensive classes, class meetings, and special program days.

These changes did introduce new inconveniences. Since we could not add square footage during this phase of the project, we had to relocate some offices to different parts of the building. The staff room, College Counseling, and Makerspace were all affected. The latter two of these will ultimately gain brand new spaces when we build the second project on our list across the street.

Opening the transformed Commons generated new excitement and momentum, to build on the big changes we made to the school program in the last few years, and look forward to future construction and program development in the future.

Comments are closed.